Announcement

Collapse
No announcement yet.

FAQ "Reguli de buna purtare si simt civic"

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • FAQ "Reguli de buna purtare si simt civic"

  Pentru toti vorbitorii de limba Romana, aici veti putea pune intrebarile si afla raspunsurile la ele direct in limba Romana:
  Nu postati si nu scrieti numai de-a dragul de a va afla in treaba, VA ROG SA CITITI INAINTE!!! INTREBARILE FRECVENTE adica (FAQ)
  Va multumim pentru intelegere si colaborare.

  INTREBARI FRECVENTE :

  1. Unde este situat portofelul (wallet) meu ?

  Spre deosebire de Bitcoin sau alte cryptomonede, in cazul monedei XIN nu exista un portofel "local". Mai exact, platforma Infinity foloseste un "brain wallet", ceea ce inseamna ca portmoneele sunt descentralizate si pastrate in retea. Cand creezi un cont pe Infinity, fraza ta secreta (passphrase) este folosită pentru a-ți genera numărul de cont (XIN - .... - ....). De îndată ce numărul contului este alocat, il poti debloca accesandu-l cu fraza secreta de pe orice nod din rețeaua Infinity.

  2. Doar ce am creat un cont dar nu il regăsesc in desfășurătorul (Explorer) Blockchain-ului ?!

  Imediat ce deblochezi un cont cu fraza secreta, el este creat daca nu exista deja. Cu toate astea, pana cand emiți sau primești o tranzacție in cont, el nu va figura in Blockchain (sau in Explorer). Acest lucru se întâmpla deoarece Blockchain-ul este o înlănțuire de tranzacții, nu de conturi. Trimite-ți cateva XIN in cont si verifica apoi Blockchain-ul (Explorer). De îndată ce tranzacția este confirmată (in maxim un minut), contul tau va fi listat in Blockchain.

  3. Este posibil ca si alte fraze secrete sa deschidă același cont ?

  Sunt 1e77 (1 urmat de 77 zerouri) numere de cont disponibile, dar exista un număr mult mai mare de fraze (15 cuvinte) secrete disponibile, deci este o întrebare justificata. Răspunsul este NU, odată ce ai efectuat o tranzacție din contul tau.
  Iată si de ce : pana ce prima tranzacție este emisă din cont, el nu este securizat de o cheie publica (public key). Odată ce prima tranzacție este emisă, o cheie publica criptată in 256-bit este generată pentru contul tau si el devine securizat. In cazul foarte rar in care cineva introduce o fraza ce ar genera același număr de cont criptat 64-bit (XIN -...) care exista deja, programul va refuza fraza si te va ruga sa alegi una noua.

  4. Imi pot accesa portmoneul de la alt calculator ?

  DA! Nu exista un fișier al portmoneului deoarece toate conturile sunt depozitate in rețea. Acest lucru caracterizează Brain Wallet-ul. Asta inseamna ca iti poti accesa contul de oriunde... dar este totodata subliniata importanta utilizării unei fraze puternice, devreme ce ea este singura care-ți protejează conținutul in fata accesului neautorizat. In viitor, mecanismul de autorizare poate fi consolidat. Din motive de securitate este recomandat sa accesezi soft-ul (programul) Infinity doar in vederea rulării si semnării tranzacțiilor "local". Asta ajuta la eliminarea posibilității interceptării si deturnării parolei (frazei) tale.

  5. Passphrase-ul meu nu deschide contul dorit !

  Fiecare passphrase este asociat unui cont, așadar daca atunci cand deblochezi un cont găsești un alt număr de cont fata de cel dorit, este pentru ca parola introdusă diferă de cea inițial folosită pentru crearea contului. Presupunând ca ai salvat corespunzător parola originara (cu siguranța ai facut asta, nu?), acest lucru se întâmpla uneori cand un spațiu liber sau mai multe se strecoară accidental in fata sau dupa ultimul cuvânt in procesul de inserare in câmpul de conectare client. Asigura-te ca nu este inclus vreun spațiu sau alte caractere in mod accidental in parola introdusă.

  6. Daca toate conturile sunt stocate in rețea, este posibil ca cineva sa-mi ghicească fraza secreta obținând astfel acces facil la banii mei ?

  Aceasta întrebare întărește importanta folosirii unei parole puternice si sigure la crearea contului. Daca alegi o parola de sub 30 de caractere la crearea unui portofel Infinity, vei fi avertizat asupra riscului de securitate ce ți-l asumi. Un șir de 50 - 60 caractere cu adevărat aleatoriu este o mult mai buna alegere pentru parola si va reduce semnificativ riscul ca cineva sa-ți acceseze contul fie prin atac de "forța bruta", întâmplator sau pur si simplu sa aleagă același șir de cuvinte. Cel mai bine este sa folosești generatorul nativ al portmoneului pentru a crea o fraza de 15 cuvinte aleatorii. Infinity suporta 10^77 de conturi (adică 100 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000) deci numărul de posibile fraze este semnificativ.

  7. Doar ce am realizat ca ar fi trebuit sa aleg o parola/fraza mai buna. O mai pot schimba?

  In Infinity nu-ți mai poti schimba fraza secreta, deoarece chiar ea este folosită la generarea numărului de cont. Mai concret, pentru cei dintre voi care cunosc oarecum criptografia cheilor publice (public key) : cheia ta privată (private key) deriva din cuvintele secrete, iar numărul de cont deriva din cheia publica. Daca dorești sa folosești o alta parola, pur si simplu deschide un nou cont folosind aceasta noua parola. Odată ce ai facut asta, trimite monedele din vechiul in noul cont. Tranzacția costa doar un XIN, deci migrarea contului nu costa mult.

  8. Infinity este centralizat ?

  Nicidecum. Blockchain-ul Infinity este complet descentralizat, precum si toate funcțiile sale de baza. Comunitatea dezvoltatorilor este inca restrânsă si unele aplicații ce sunt construite in Infinity si alte proiecte de tip OPEN-source Blockchain sunt inițiative individuale si de echipe mici. Din acest motiv sunt unele gâtuiri in modelul descentralizat. Per ansamblu, comunitatea Infinity imbratiseaza si incurajeaza principiile descentralizării.

  9. Exista un mod de testare in Infinity ?

  DA ! Aceasta unealta este ocazional resetată, cand se adauga noi funcții pentru testare. Rugam sa creati conturi NOI cand folosiți testnet-ul -- NU folosiți aceleași numere de cont din rețeaua principala. Te va scuti de confuzie si este mult mai sigur. Pentru a primi monede de test trimite o cerere pe forum.

  10. Cat de divizibil este XIN ?

  Moneda XIN este divizibila pana la a opta zecimala (0.00000001 sau 10^-8 in limbaj matematic.

  11. De unde pot obține codul sursa (OPEN-source) ?

  Întregul cod sursa pentru platforma completa Infinity (noduri/portofele, sub-rutinele pentru aplicații desktop si mobil (backends), precum si interfața de programare aplicații - API ) va fi disponibil imediat dupa finalizarea procesului de votare a funcțiilor cand va fi si publicat pe site-ul fundației Infinity.

  12. Ce este un Lite Wallet ?

  Soft-ul cryptomonedei poate rula fie in modul "full node" fie in varianta de portmoneu simplu. Un nucleu complet va descarca si menține o copie completa a Blockchain-ului, pe cand un portmoneu simplu nu e nevoit sa facă asta. Un astfel de portmoneu se conectează la un nucleu pentru a trimite tranzacțiile semnate local. Parola portmoneului nu părăsește niciodată computerul utilizatorului (local) si este menținut intr-o zona de memorie securizata a browser-ului.

  13. Ce este un SmartWallet Infinity ? (Portmoneu inteligent)

  Ai vrut vreodată sa-ți accesezi rapid fondurile crypto dar a trebuit sa aștepți ore întregi ca mai întâi sa fie descărcat Blockchain-ul? Acest Smart wallet se conectează cu nodurile/nuclee publice pentru a descarcă informatii curente din Blockchain. Noi punem la dispoziție toate uneltele crypto necesare pentru a crea adrese, semna si verifica tranzacții pentru Blockchain-ul Infinity. Portmoneul inteligent citește toată informatia din nodurile publice, crează tranzacțiile direct in browser si le publica in forma finala. Fiecare tranzacție va fi semnată local cu JavaScript si transmisă nodului fara a destăinui seed-ul (parola) portofelului, public keys sau orice alte date non-publice. SmartWallet-ul Infinity este aplicație web cu întreaga gama de funcții, nu un server ce rulează pagini html.


  14. Pot face ca un Lite Wallet sa folosească nodul personal si nu unul standard ?

  Da, poti conecta portofelul la nodul personal local, propriul VPS (server virtual privat) sau il poti lasă in modul standard (AUTO). Modul standard alege in mod aleatoriu nodurile pentru a trimite si primi date. Asta asigura anonimitate aditionala si distribuie încărcarea in rețea.


  15. Cum rămâne cu SSL ?

  Asa cum a fost menționat anterior, SmartWallet-ul semnează toate tranzacțiile local iar smartwallet-ul Infinity este construit sa funcționeze pe un protocol standard html/tcp pentru a-si atinge ulterior maximul de potențial prin serviciile distribuite. Desi nodurile Infinity sunt capabile sa comunice SSL, majoritatea serviciilor nu fac asta si nu poti amesteca https/http cand rulezi in nativ https (conținut amestecat). Cum tranzactiile semnate nu pot fi modificate, de exemplu printr-un atac tip "omul-de-legătura", toate tranzacțiile fiind securizate de propria semnătura unica, orice tranzacție contaminata va fi refuzata de rețeaua Infinity. Desi o "injecție" este foarte putin probabilă in timpul descărcării aplicației, Infinity oferă utilizatorilor cu asemenea cerințe de securizare, imediat dupa sesiune de votare a funcțiilor, soluții aditionale prin descărcarea versiunii desktop a SmartWallet-ului, rularea unui "full node" local (localhost) cu sau fara SSL sau varianta unui VPS cu SSL. Iti poti redirecționa SmartWallet-ul catre orice alt nod securizat dorești.
  Utilizatorii cu cerințe extra au posibilitatea sa-si construiască propriul SmartWallet din codul sursa folosind sistemul automat de construire (gulp/gradle/bower/npm), adăugând straturi aditionale dupa gust.
  Copyright © 2017 infinity-economics (DAO). All rights reserved.
  All times are GMT0. This page was generated at 11:52 PM.


 • #2
  Ma bucur sa va raspund la intrebari. Zeno

  Comment

  Working...
  X